Bilar, flygplan, drönare och mycket annat styrs med hjälp av satellit-navigering. Men kan vi lita på att de mottagna signalerna kommer från rätt satelliter? Eller kommer de kanske från en illasinnad sändare? Hjälp oss att hitta lämpliga metoder för att avgöra detta!
Din framtida utmaning
Bakgrund
Gruppantenn-teknik (engelska är AESA) innebär att man använder två eller flera, ibland väldigt många, antenn-element samtidigt. Bland annat kan man med detta avgöra riktningen till en sändare. Vi vill använda en billig SDR-mottagare som kan ta emot två signaler samtidigt för att ta emot GPS-signaler och avgöra riktningen till dessa.
Beskrivning av examensarbetet
Examensarbetet syftar till att ta fram algoritmer för att avkoda GPS-signaler och att bestämma riktningen till sändande satellit. Det kan delas in i tre delar:
Ta emot GPS signaler med en SDR-mottagare så att vi ser vår egen position. Detta kan innebära att intressanta algoritmer behöver implementeras då GPS signalerna är väldigt svaga och kan gömma sig i bakgrundsbrus. Avkoda GPS signalerna ovan så att vi ser GPS sändarnas position. Detta innebär att studera och förstå strukturen på ett GPS meddelanden. Implementera interferometri så att man ser GPS sändarnas faktiska positioner. Genom att jämföra resultatet från detta steg med det ovan så kan vi avgöra huruvida en GPS sändare ljuger om sin position. Interferometri är en metod för att bestämma riktningen av en sändare utifrån fasförskjutningen på de mottagna signalerna.
Arbetet kommer innehålla såväl teoretisk analys, implementation och praktiska tester. Du blir del av ett utvecklingsteam som bygger produkter inom telekrig för exempelvis Global Eye. Läs mer om telekrig och produkter från SAAB här: http://8r3c.tamilfolksongs.com/products/air/electronic-warfare
Den du är idag
Arbetet är lämpligt för en student med intresse för signalbehandling och programmering.
Du läser teknisk fysik, elektroteknik, datateknik eller motsvarande, är i slutet av din utbildning och ska påbörja ditt 30 hp examensarbete under vårterminen 2025.
Befattningen kräver att du genomgår och godkänns enligt vid var tid gällande bestämmelser för säkerhetsskydd. För befattningar där Saab har krav på säkerhetsklassinplacering kan, i förekommande fall, medföra krav på visst medborgarskap.
Vad du blir en del av
Bakom våra innovationer finns alla de som har gjort det möjligt. Modiga pionjärer och kluriga tänkare. Vardagshjältar och kreativa problemlösare. De som delar djup kunskap och de som utforskar nya områden. Och alla däremellan.
Här har du chansen att påverka och bidra på ditt unika sätt. Allt från att utveckla kod och bygga imponerande försvars- och säkerhetslösningar till att ta en kaffe med en kollega. Varje bidrag räknas. Vi ger dig möjlighet att anta utmaningar och skapa smarta innovationer. I vår vänliga och tekniksmarta värld finns plats för dig att växa. Vi finns här för att tillsammans skapa trygghet för människor och samhällen.
Saab är ett ledande försvars- och säkerhetsföretag med uppdrag att hjälpa nationer att skydda sin befolkning och bidrar till trygghet för människor och samhällen. Med 23 000 talangfulla medarbetare utvecklar Saab teknik och lösningar för en säkrare och mer hållbar värld.
Saab utvecklar, tillverkar och underhåller avancerade system inom flygteknik, vapen, ledningssystem, sensorer och undervattenssystem. Saab har sitt huvudkontor i Sverige men en global verksamhet där Saab är en del av många nationers försvarsförmåga. Läs mer om oss här
Sista ansökningsdag
30-11-2024
Kontaktperson
Alexander Söderberg Rousu, kontaktperson/handledare
073-4375 090
Mats Järgenstedt, Chef
073-4375 019